Enerji sektöründe, özellikle doğalgaz ve elektrik yatırımlarının ivme kazanılmasıyla birlikte vasıflı eleman ihtiyacı hızla artıyor.

Kamunun ağırlığını, düzenleme ve denetlemeyle sınırlandırarak özel sektör yatırımlarının önünü açtığı enerji sektörü, istihdamda gelecek vaat eden sektörlerin başında yer alıyor. Sadece doğalgaz piyasasında 2003'ten bu yana özel sektöre devredilen yatırımlarda 25 bin kişi istihdam edildi.

2020 yılına kadar toplam yatırım ihtiyacı 130 milyar doları bulması öngörülen enerji sektöründe özellikle doğalgaz ve elektrik yatırımlarının yükselişe geçmesi ile birlikte, ; vasıflı eleman ihtiyacı da artıyor. Örneğin; bir hidrolik santral projesinde 200 kişiye doğrudan istihdam sağlanıyor. Mühendislik başta olmak üzere sektör tecrübesi bulunan elemanlar sektörün tüm dallarında aranıyor.

2005 yılında enerji sektörü yatırımlarının %7 olan payı, 2006'da %8'e, 2007'de %15'e, 2008'de ise %32'ye kadar yükseldi. Şirketlerin yatırım planlarına göre, 2016 yılına kadar sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sayısı 10 bin geçmesi hedeflenmektedir.

Örneğin; Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden ve 2010'da enerji üretimine başlayacak olan Alkumru Barajı ve hidroelektrik santrali inşaat döneminde doğrudan 2 bin, dolaylı olarak ise 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla termik ve nükleer enerji yatırımlarında da önümüzdeki dönemde önemli bir hareketlilik yaşanması öngörülmekte. Sadece rüzg-r santrallerinde 10 bin megavat, güneş enerjisinde ise 20 yıl içinde 20 bin megavatlık yatırım gündemde.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Enerji Sektörü Meclis Üyesi ve ALBE Grup Başkanı Alpay Ünal'ın geçen ay sonunda yaptığı açıklamaya göre realize olmayı bekleyen 200 proje bulunuyor. Ünal, 'Hesaplarsanız, 60 bin insana inşaat aşamasında iş sağlamış oluyorsunuz. Ben bunun 100 bin kişiye çıkacağına inanıyorum" diyor.